Straatnamen van Riksingen

 

Dashovenstraat

Verwijst naar de oude nederzetting Oudshoven/Atshoven/Aldeshoven,  een laat-Merovingische benaming op -hoven bij een Germaanse persoonsnaam Aldo ' de oude, de hoge, (Stevens 1988)

Ghysenstraat

Nieuw straatje sinds 2009 dat uitgeeft op de schabotstraat. De naam is vernoemd naar "Jef Ghysens" , de laatste burgemeester van Riksingen en tevens bewoner van de hoeve Ghysens aan het begin van de straat. De hoeve dateert uit de negentiende eeuw, maar de resten ervan gaan terug tot zeker de zeventiende eeuw. Eeuwenlang was het één van de drie groete winningen te Riksingen. Joseph Ghysens (°1897 te Riksingen, van 1957 tot 1958 schepen en van 1959 tot aan de fusie met Tongeren in 1972 burgemeester van Riksingen.

 

Keiberg

 

Kellensstraat

Mathijs Kellens werd op 1 oktober 1847 te Riksingen geboren en huwde met Josephine Hansen. Hij studeerde tot zijn 18 jaar aan het college te Tongeren en zat er samen met graaf de Grunne op de schoolbanken. Kellens werd door deze laatste aangezocht om burgemeester van Riksingen te worden daar hij de Franse taal goed machtig was. Hoewel Kellens niet in de gemeenteraad zat, werd dit geregeld rond 1880 want in 1930 werd hij gevierd voor zijn 50-jaar burgemeesterschap. Hij overleed op 19 september 1935

 

Riksingenstraat

Vroegere naam was nieuwstraat

 

Schabotstraat

"Schabot": gemeenschappelijke grond waar vee gehoed werd.

Voorheen noemde deze straat de donkelstraat.

 

St.Geertruistraat

Vroegere naam was kerkstraat

 

 

 
Copyright © 2021 Riksingen. All Right Reserved.
Powered By Joomla Perfect